تازه ها
خانه / اخبار / پاسخ های سرد به مشکلاتی داغ
پاسخ های سرد به مشکلاتی داغ

پاسخ های سرد به مشکلاتی داغ

پاسخ های سرد به مشکلاتی داغ
خراسان جنوبی – مورخ چهارشنبه ۱۳۹۳/۰۵/۲۹ شماره انتشار ۱۸۷۶۳

عرب نجات – نان یکی از مهم ترین اقلام سبد غذایی خانوارهای ایرانی است و پخت و تامین آن برای خانواده ها اهمیت ویژه ای دارد، این روزها در آیسک تشکیل صف های طولانی جلوی نانوایی ها نارضایتی شهروندان را در پی داشته است. طرف دیگر نانوایان این شهر هستند. آن ها هم با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند وقتی پای صحبتشان می نشینی بسیاری از آنان می گویند دیگر به ادامه کار تمایل ندارند و ممکن است به زودی نانواییشان را تعطیل کنند. کاهش سهمیه آرد شهر، وجود مکان هایی برای پخت نان به شکل خانگی و دست پز، بالا رفتن هزینه ها و… از مشکلاتی است که گریبانگیر این گروه زحمت کش است.

«ولی ا… عربی» یکی از نانوایان آیسک می گوید :چند سال پیش ۳۹تن آرد در نانوایی های شهر توزیع می شد اما هم اکنون با وجود افزایش جمعیت ، این مقدار به ۲۹تن کاهش یافته است.

وی خواستار اصلاح این میزان توزیع آرد در شهرستان می شود و با اشاره به بی کیفیتی آرد می افزاید: متاسفانه سبوس گندم گرفته شده به همین دلیل نانی بی کیفیت پخت می شود که این موضوع نارضایتی مردم را در پی دارد.وی اضافه می کند: اگر یارانه آردی که به کارخانه ها پرداخت می شود به نانوایی ها داده شودتا خودمان گندم بخریم و آرد تهیه کنیم شاید وضع بهتر شود.او که نانوایی لواش دارد، ادامه می دهد: در گذشته نانوایی سنگک داشتم وقتی یک باره قیمت نان از ۹۰ به ۳۰۰ تومان رسید ۶ماه با ضرر و زیان نانوایی را سرپا نگه داشتم، اما با وضع پیش آمده در سهمیه آرد، دیگر نمی توانم ادامه دهم.

 

متناسب نبودن آرد توزیعی با جمعیت

صاحب یک نانوایی دیگر هم می گوید: آرد توزیعی در آیسک متناسب با جمعیت آن نیست.به گفته وی با هزینه گاز ۱۰ میلیون ریالی و کارگری که همین حدود دریافتی دارد همچنین هزینه اجاره نانوایی، دیگر دایر بودن نانوایی مقرون به صرفه نیست.وی وجود نانوایی های خانگی سطح شهر را، یکی از مشکلات نانوایان آیسک می داند و ادامه می دهد:نانوایی شغل خانگی نیست و این سوال ها را هم می پرسد که نانوایان خانگی از کجا آرد می آورند؟ نانوایان خانگی بدون مجوز و پرداخت حق بیمه کارگر، حق اصناف، دارایی، شهرداری و… در این بازار چگونه کار می کنند، این در حالی است که صاحبان نانوایی ها باید حق بیمه کارگران، لوازم و … را پرداخت کنند که همه چیز به جز قیمت نان گران شده است.وی می افزاید :قیمت برق و گاز سر به فلک کشیده است کار نانوایان خدماتی است ولی قبوض را تجاری حساب می کنند و باید گفت با این روند کمر صنف نانوایی شکسته است.

 

نگرانی از ثبات قیمت نان

وی با اشاره به نرخ ثابت نان هم می گوید:قیمت ها بسیار بالا رفته، در حالی که قیمت نان همچنان ثابت است؛ به عنوان مثال زمانی که کیسه آرد ۱۶ هزارتومان بود نان لواش ۲۰۰تومان قیمت داشت اما حالا که قیمت آرد و دیگر هزینه ها به شدت افزایش یافته است باز هم مجبور به ثابت نگه داشتن قیمت هستیم. از طرفی مجبوریم برای افزایش کیفیت، سبوس و آرد محلی به آرد کارخانه اضافه کنیم که این خود هزینه بر است.

وی برخی از عوامل موثر بر قیمت تمام  شده نان که باعث شده، نانوایی دیگر مقرون به صرفه نباشد را قیمت آب، برق، گاز، اجاره مغازه و بیمه کارگران می داند.

صاحب یک نانوایی دیگر هم با بیان این که سرانه آرد در روز جوابگوی نیاز مردم آیسک نیست، می افزاید: توزیع آرد باید براساس نیاز مردم شهر باشد و کمبود سرانه آرد مشکلات فراوانی را به همراه داشته است.

وی اضافه می کند: با توجه به کمبود سهمیه آرد و ثابت بودن نرخ نسبت به ۲ سال گذشته یک نانوایی نمی تواند هزینه های مورد نیاز خود مانند دستمزد کارگر ماهر و بیمه و امکانات را تامین کند و در عین حال کیفیت نان تولید شده را بالا ببرد.

وی با بیان اینکه مشکلات آرد و نان درآیسک جدی است خواستار رسیدگی فرمانداری و سازمان غله در این باره می شود. رئیس شورای اسلامی آیسک هم با تایید این مشکلات می گوید:به ظاهر آمار سازمان غله از جمعیت این شهر حدود ۹۰۰نفر است که کمتر از آمار واقعی آیسک است و همین موضوع باعث کاهش سهمیه آرد این شهر شده که باید اصلاح شود.«صنعتی » از پیگیری موضوع در فرمانداری سرایان و بخشداری آیسک خبر می دهد و بر لزوم تلاش برای تحویل نانی با کیفیت به مردم تاکید می کند.

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سرایان هم در پاسخ به این مشکلات می گوید:سهمیه آرد آیسک تغییری نکرده و سازمان غله فقط بر اساس جمعیت، آرد توزیع می کند که در آیسک هم توزیع آرد با هماهنگی بخشداری بر اساس پخت و کیفیت نان انجام می شود.

«رجبی» می افزاید:در آیسک تعداد نانوایی ها افزایش یافته است، اما جمعیت افزایش پیدا نکرده است بنابر این بر اساس تعداد نانوایی ها آرد توزیع می شود.

به گزارش خبرنگار ما، آمار ساکنان آیسک براساس آخرین سرشماری سال ۹۰، ۴ هزار و ۷۵۶ نفر گزارش شده است. این در حالی است که براساس آمار ارائه شده از مرکز بهداشتی درمانی جمعیت آیسک به ۵ هزار و ۹۰۰ نفر رسیده است.

رجبی درباره کیفیت آرد هم توضیح می دهد:نانوایی ها در دریافت آرد از کارخانه های مختلف منعی ندارند و می توانند آرد را از کارخانه هایی که هم اکنون فعالند و آرد بهتری تولید می کنند، تهیه کنند از طرفی آرد باید مدتی به اصطلاح بماند(بخوابد) تا به کیفیت اصلی برسد ولی در بیشتر موارد بلافاصله پس از تولید به نانوایی ها رسیده وبه خمیر تبدیل می شود.وی با اشاره به این که همه چیز بستگی به سلیقه نانوایی ها دارد می گوید: آن ها می توانند با ارائه پختی بهتر به بالا بردن کیفیت نان و جذب مشتری اقدام کنند.وی درباره پخت های خانگی هم می افزاید: نان های خانگی تولیدی در سوپر مارکت ها به فروش می رسد این اداره می تواند بر قیمت گذاری ها نظارت داشته باشد اما مجوزهای بهداشتی و بحث رعایت مسائل بهداشتی را باید نهادهای ذیربط بر عهده گیرند.

Views – 989

درباره‌ی admin

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد.خانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*